Libanesiskt.
Kategori: Vegetariskt
Fick för mig att ställa mig i köket mitt på ljusa dagen för att få ihop ett bord med rätter inspirerade av det Libanesiska köket.
Det är så givande och roligt att prova nya matkulturer.
Det kommer definitivt bli mer Libanesiskt hemma hos oss framöver!
Självklart ska ni få ta del av recepten.
På bordet finns:
Falafel, tahinisås, paprika- och zucchiniröra, picklad rödlök, brytbröd och en grön sallad.
För ca 12-14 bitar Falafel:
4 dl blötlagda och kokta kikärtor
(funkar med färdiga i tetrapack också men var då noga med att skölja av dom ordentligt)
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk persilja
1,5 msk bovetemjöl
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk örtsalt
1 krm peppar
Stavmixa alla ingredienser till en jämn smet.
(Om smeten blir för lös så tillsätt lite mer bovetemjöl)
Rulla till bollar i storlek med pingisbollar och platta sedan till dom en aning.
Stek på medelhög värme i rikligt med kokosolja.
Använd en sked när du ska vända, dom är ömtåliga.
Dom ska få lite färg och en aning hård yta.
Rulla bitarna i sesamfrön med hjälp av två skedar.
Låt svalna på ett fat en liten stund.
Falafelbitarna tycker jag är godast när dom har svalnat en stund men går att äta kalla också.
Tahinisås:
2 dl extra creamy kokosmjölk (Santa Maria)
3 msk tahini (jag använder Urtekrams, rekommenderas!)
2 msk persilja
Saft från 1/2 citron
Salt
Chiliflakes
Mixa alla ingredienser.
Smaka av så det är tillräckligt med salt och syra.
Prova gärna med några kvistar mynta i.
Låt stå i kylen en stund.
Paprika- och zucchiniröra:
1 röd paprika
1/2 zucchini
En näve valnötter
En skvätt olivolja
1 krm paprikapulver
Salt
Peppar
Skär upp och rosta grönsakerna i ugn på 250 grader till att skalen börjar bli mörka.
Mixa med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Röran är god både varm och kall.
Picklad rödlök:
1 rödlök
Saft från 1/2 citron
Salt
Skär rödlöken i smala strimlor.
Dränk rödlöken i citronsaft och häll på lite salt.
Låt dra en liten stund i kyl.
Brytbröd:
3,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
Salt
Blanda ingredienserna till en fast deg.
(tillsätt mer mjöl om den blir för lös eller mer vatten om den blir för torr)
Knåda degen en liten stund.
Dela upp degen i två på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ut så mycket du kan med händerna.
(häll lite mjöl på om degen fastnar i händerna, fuktade händer kan också funka)
Grädda på 250 grader till bröden har fått fin färg.
(tar ca 10-15 min)
Ta ut, häll kallt vatten över bröden (ca 1 dl per bröd), låt svalna under handduk till att brödet blir lite mjukare.
Bryt bröden i mindre bitar eller låt familj/vänner bryta sin egna bit under måltidens gång.
Dessa bröden blev jag himla nöjd med, trodde inte att det skulle bli så bra konsistens.
Lite halvmjuka i mitten men ändå hårt ut mot kanterna.
Servera alla rätter med en grön sallad, det är gott med något krispigt och fräscht till.
Rätterna går att servera både kalla och varma vilket är en fördel när man ska laga mycket mat.