När man jobbar helg måste man lyxa till det.
För 1 port:
1 msk chiafrön
2 msk rent havregryn
1 dl krämig kokosmjölk
1 dl osötad mandelmjölk
En nypa vaniljpulver
En nypa kardemumma
Några stänk kanel
+
Valfri topping. Gärna något syrligt!
Blanda alla ingredienser och låt stå i kyl minst 1 timme.
Ät och njuuuut!
Trots en halvkrasslig dag kunde jag inte låta bli att grädda våfflor idag.
5 st våfflor:
1 banan
2 ägg
2 dl osötad mandelmjölk
1 dl rent havregryn
1 dl mandelmjöl
1 tsk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljpulver
0,5 tsk kardemumma
En nypa salt
Stavmixa banan, ägg och mandelmjölk.
Blanda alla torra ingredienser och stavmixa ihop allt till en smet.
Värm upp våffeljärnet och lägg i lite kokosolja innan du gräddar varje våffla.
Servera med det du tycker om.
Bär, frukt, grädde, kokosgrädde, lönnsirap, kokos, kakaonibs, nötter mm..
2014-03-25 10:00:54
Kategori: Allmänt
Det blev en helg fylld av hormonsnack och restaurangbesök i Norrköping. Kursen är en påbyggnadskurs för kostrådgivare.
Ännu bättre att nästan alla från Nerja fick träffas igen.
Otroliga människor!
Jag hoppas att vi alla kommer att ses snart igen.
Passar bra som frukost men även perfekta som tillbehör till olika maträtter.
För två bröd:
1 dl bovetemjöl
2 msk rent havre
2 msk kokosmjöl
Salt
Vatten
Blanda ihop dom torra ingredienserna.
Tillsätt lite vatten i taget för att få till rätt deg.
Degen ska vara kladdig men väldigt fast.
Förbered en stekpanna med kokosolja i på medelhög värme.
Dela upp degen i två och platta ut i stekpannan med hjälp av lite blöta fingrar.
Stek några minuter på varje sida.
Brödet ska få fin färg.
Njuuut!
2014-03-22 17:38:06
Kategori: Allmänt
Jag ser att ni blir fler som kikar in här varje dag, vilket gör mig sanslöst glad. MEN, jag är en rejält nyfiken själ..
Så snälla, klicka på kommentera nedan detta inlägg och skriv några rader.
Vad ni heter, vart ni kommer ifrån, hur gamla ni är och kanske tips till mig på vad jag ska skriva om.
Eller bara ditt namn.
Du väljer själv förstås.
(Mamma, min mest trogne läsare. Du slipper!)
Även om ni är vänner eller bekanta till mig så skulle det vara jätteroligt för mig om ni ville ge er till känna.
Stor kram och trevlig helg från mig till er!
Istället för att köpa "vitamindrycker" med kanske både sötningsmedel och färgämnen i så kommer här ett tips på hur du gör ditt eget vitaminvatten.
Både billigare och du slipper tillsatser du inte ens kan uttala namnet på.
Du behöver:
Vatten
0,5 dl Bär
1/2 Citron
2 tsk Chiafrön
Bär för antioxidanter, vitaminer, mineraler och andra nyttigheter.
Citron är basiskt och rensar kroppen.
Chiafrön för extra omega 3.
Vattnet får fin färg av bären du väljer, god smak av citronen och skön känsla av chiafröna som sväller i vattnet.
Gott, enkelt och billigt.
För en medelstor gryta:
500 gram köttfärs
500 gram vitkål
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
En näve färsk bladpersilja
1 liter vatten + buljong
Salt
Svartpeppar
Vitpeppar
Koka upp vattnet + buljong.
Strimla och stek vitkål och lök tillsammans med den pressade vitlöken.
Smaka av med salt och peppar och stek tills vitkålen blir lite mjukare.
När du är nöjd med konsistensen på vitkålen så häll den i vattnet.
Stek upp köttfärsen med salt och peppar och häll sedan den i soppan också.
Hacka och häll i persiljan och smaka av tills du är nöjd med smaken.
Lillasyster kom på tidigt besök och jag bestämde mig för att göra pannkakor med lite bovetemjöl i.Resultatet blev superbra!
För ca 8 st pannkakor:
3 ägg
5 dl mjölk/kokosmjölk/mandelmjölk
En klick honung
1 dl mandelmjöl
1,5 dl bovetemjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
0,5 tsk vaniljpulver
Vispa ihop alla blöta ingredienserna med elvisp.
Blanda ihop alla torra ingredienserna och häll i halva blandningen i den blöta smeten och vispa till en jämn smet.
Tillsätt resten av den torra blandningen och vispa igen.
Stek 1 dl av smeten i taget på medelhög värme i en liten stekpanna. Använd gärna kokosolja att steka i.
2014-03-13 10:50:37
Kategori: Allmänt
Jag hade en fin helg med besök från Helsingborg och premiärgrillning vid Björkasjön. Våren spritter i hela kroppen och jag vill bara vara ute i naturen och ta vara på varje liten stund med solen.
Kunde inte motstå att köpa färska jordgubbar för några dagar sedan.
Igår hamnade grädde och jordgubbar i fikalådan till jobbet.
Nu börjar sommarminnena göra sig påminda i skallen.
Nej, jag ska njuta av våren ett tag till.
Plantera och möblera på balkongen, rensa och fixa till landet i afrikahuset, promenera, påskpynta och ta en tupplur utomhus med massor av filtar runt om mig.
Fan ta det där bakslaget alla pratar om!
Första löppasset för detta året väntar utanför dörren.
Det ska bli superhärligt att sätta igång igen.
Förhoppningsvis har jag lite bättre inställning än förra året.
Hoppas ni får en fin dag allihopa!
Uppladdning ⬇️
Här kommer ett enkelt recept på bovetescones som jag knåpade ihop imorse. Jättegoda!
1 dl mandelmjöl
0,5 dl bovetemjöl
0,5 dl ren havre
0,5 dl pofiber
1 msk krossade linfrön
1 tsk bakpulver
Salt
2 dl osötad mandelmjölk
25 gram smält smör
2 tsk honung
Sätt ugnen på 200 grader.
Smält smöret.
Blanda alla torra ingredienser.
Blanda ner mandelmjölk, honung och smör.
Låt stå 5 min.
Forma 4 bröd med hjälp av fuktade händer.
Skär ett kors i varje bröd.
Grädda i 15-20 min.
3 svenska äpplen1 dl ren havre
1 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 ägg
1,5 dl osötad mandelmjölk
0,5 dl smält kokosolja
2 msk honung
1 tsk kardemumma
1 krm vaniljpulver
Sätt ugnen på 200 grader.
Skala och tärna alla tre äpplen.
Blanda ihop alla torra ingredienser först.
Häll sedan i de blöta och blanda samman.
Tryck ut degen i en form och förgrädda i 10 min.
Ta ut.
Häll på och tryck ner äppelbitarna och toppa med lite extra havre och massor med kanel.
Grädda ytterligare 10 min eller tills pajkakan har fått fin färg.
Servera med vispad grädde eller kokosgrädde.
2014-03-06 09:12:21
Kategori: Allmänt
Ljuset är här men solen vill inte visa sig ännu.
Tänk vad lite blommor gör i köksfönstret till frukosten dessa halvgråa dagar. Fräscha tulpaner i färg och ett litet vårtecken John plockade i trädgården ute vid stugan förra helgen.
Lite senare idag dyker här nog upp ett recept på äppelpajkaka.
Hoppas att ni får en fin dag allihopa!
Fått dille på allt som är vegetariskt. Kan det vara på grund av min inspirerande fina vän som är vegetarian tro?
Det tror jag.
Det är en utmaning för mig.
Men det är kul att tänka i nya banor.
Här kommer ett vegetariskt recept på ugnspannkaka som jag blev nöjd med!
Passar bra som kvällsmål mitt i veckan eller varför inte på buffébordet?
För en mellanstor form:
3 ägg
2 dl osötad mandelmjölk
2 msk rapsolja (+ lite till formen)
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
Salt
Soltorkade tomater
Urkärnade oliver
Fetaost (jag rekommenderar garants ekologiska på willys, skitgod!)
1/2 kruka färsk basilika
Pinjenötter
Peppar
Sätt ugnen på 225 grader.
Smörj formen med en skvätt rapsolja.
Blanda ihop ägg, mandelmjölk, rapsolja, mandelmjöl, kokosmjöl, fiberhusk och salt till en smet.
Häll i formen.
Skiva tomater och fetaost i bitar.
Strö över tomater, fetaost, oliver, basilika, pinjenötter och peppar över smeten.
Grädda i ca 20 min.
2014-03-05 10:39:19
Kategori: Allmänt
En förmiddag tillsammans med Dalai Lama och Sallygos varvat med Nyhetsmorgon. Vilken start på dagen!
Nu: dusch, handling och experiment i köket innan jobb.
Inga tillsatser, inget socker, ekologisk, stor burk, fruktansvärt god, billig, och perfekt på gröten - Urtekrams äppelmos.
Jag köpte min på Coop Forum.
Runt 25 riksdaler för 700 gram.
Höjdpunkten på dagen - FRUKOST.Nu är jag inne i en period då det är en skål gröt som hamnar på frukostbrickan.
Jag har testat olika kombinationer och här kommer ett recept på den gröt som jag tycker bäst om.
För en skål gröt:
2 ägg
1 dl osötad mandelmjölk
2 msk ren havre
1 msk kokosmjöl
Kanel
Vaniljpulver
Kardemumma
1 msk kokosolja
Vispa ihop alla ingredienser utom kokosoljan i en kastrull.
Rör om medan du värmer upp gröten på medelvärme.
Häll i kokosoljan när du märker att det är varmt i kastrullen.
Fortsätt rör runt till önskad konsitens.
Servera med frukt, bär, nötsmör, äppelmos eller müsli.
(I nästa inlägg kommer tips på äppelmos)
På bilden ser ni även två av mina fina loppisfynd från förra veckan.