Jag stod för efterrätten igår och jag ville göra något som var raw rakt igenom. Om jag lyckades? Jag tycker det.
Jag blev nöjd med konsistensen på kakan och med smaken på cashewgrädden.
För en raw kladdkaka (eller fyra små formar):
15 urkärnade dadlar
2 dl valnötter
1 dl kakao
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosolja
1,5 dl vatten
Mixa valnötterna tillsammans med mandelmjöl till ett grovt mjöl.
Fortsätt mixa tillsammans med dadlarna, kakao, kokosolja och vatten till en slät smet. (Tillsätt mer vatten om smeten är för hård)
Häll i formen/formarna och låt stå i kyl minst 1 h.
Ta ut en stund innan servering och garnera med frukt och cashewgrädde.
Cashewgrädde:
2 dl naturella cashewnötter
1 dl vatten
1 tsk vaniljpulver
1 tsk kardemumma
Blötlägg cashewnötterna i vatten ca 3-5 h.
Häll av nötterna och mixa tillsammans med vattnet och kryddorna till en slät fluffig smet.
2014-02-27 10:54:02
Kategori: Allmänt
Igårkväll blev vi bjudna på fantastisk mat av två fina vänner i vårt eget kök, hur ofta händer det?! LYX! Allt indiskt och vegetariskt.
O, herre! Såå gott det var.
Smakade precis som i Indien.
Finare onsdagskväll kan det inte bli.
Aldrig har jag fått så högt betyg som jag fick idag för mitt bröd jag bakade. Enkelt och supergott!
För 6-8 tekakor:
2 dl ren havre (finns i glutenhyllan i din butik)
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
Salt
2 ägg
2 msk olivolja
3 dl vatten
Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop de torra ingredienserna och häll sedan i de blöta och blanda samman till en kladdig deg.
Låt svälla 5 min.
Forma och platta ut på plåt med hjälp av blöta händer.
Nagga med gaffel.
Grädda i 25 min.
KLART!
2014-02-22 11:10:11
Kategori: Allmänt
Älskade lördagsmorgon, äntligen är du här!Startade morgonen med promenix tillsammans med Molly.
Sedan brödbak till dunderfrukosten.
Eget recept, mycket lyckat!
Brödet innehåller havre. (Ren havre som är naturligt glutenfritt. Du finner det i glutenhyllan i din butik)
Jag har lagt till lite ren havre i min kost den senaste månaden och jag trivs med det.
Kostvanor är olika för olika personer.
Någon som är sockerberoende kanske triggas av havre och bör då undvika det.
Medan andra tål att äta både mackor och tårta emellanåt.
Det är individuellt vad våra kroppar tål och vi måste alla göra egna val för att hitta kostvanor som passar oss.
Receptet kommer i nästa inlägg.
Ha en fin lördag!
2014-02-21 14:37:59
Kategori: Allmänt
Slängde ihop ett par chocolate chip cookies till fikat. Med lite annorlunda färg.
Smöret var lite varmt när jag hade i det så chokladen smälte.
Men det gjorde inget för dom blev så goda!
Recept hittar ni hos denna braiga tjej ⬇️
bakasockerfritt.se
2014-02-21 12:47:48
Kategori: Allmänt
Det har varit en dyster vecka. Men nu är det fredag.
jag är ledig hela helgen, John har släpat sig hem från Estland, Skrollan har hittat hem, Molly kommer och övernattar och vi ska äta tapas ikväll.
Imorgon ska jag äta sushi och umgås med mina fina kollegor.
Did someone say Friday?
Det finns väl inget mysigare än att krypa upp i soffan med tända ljus och något varmt att dricka under denna dystra väntan på riktig vår? Igår fick jag för mig att göra egen nyponsoppa just för dessa tillfällen.
Jag var skeptisk.
Men så gott det blev!
Enkelt och riktigt bra smak.
För en kopp nyponsoppa:
4 dl vatten
1/4 dl nyponskalsmjöl
1-2 msk honung
Vispa ihop och rör runt under värmning i kastrull.
Nästa gång kommer jag toppa nyponsoppan med kokosgrädde och sötmandel.
En ägghacksröra fick pryda min tallrik och mätta min mage ikväll tillsammans med lax, grön sallad och oliver.Vilken jäkla tisdagsmiddag det blev!
Hacka och släng ihop följande ingredienser i de mängder som känns bra och smaka av med salt och peppar.
Majonnäs (gärna hemmagjord)
2 hårdkokta ägg
Alfaalfa groddar
Rödlök
Purjolök
Salt
Peppar
Veckans smoothie är mixad och klar.
För en kanna smoothie:
500 kokosmjölk
2 nävar färsk spenat
Saften från 1 citron
1 dl blåbär
En bit riven ingefära
2014-02-17 09:35:13
Kategori: Allmänt
Ny vecka - nya tag, nya möjligheter. Jag kickstartar veckan med kokosgröt toppad med färska bär och nötsmör.
Dessutom en frisk cykeltur till jobbet.
Solen skiner och det är vår i luften.
Underbart va!
På tallriken ikväll landade kycklingrullader med pepparrot, serranoskinka och persilja tillsammans med ugnsbakad sötpotatis, grön sallad med limedressing och en himmelsk sås.
Limedressingen vill jag gärna dela med er då den blev väldigt lyckad.
Jag älskar att kunna använda lime eller citron till maten.
Syrligt och fräscht!
Blanda saften från två lime tillsammans med olja, vitvinsvinäger, örtsalt och massor med peppar.
Häll över salladen och blanda runt ordentligt.
2014-02-15 19:30:55
Kategori: Allmänt
Hoppas att ni alla hade en fin dag med mycket uppvaktning igår.
Efter åtta år kan han fortfarande när han vill, min absolut bästa vän och den jag håller kär.
Herregud, åtta år?!
Tänk när vi går på vår gård i gummistövlar och rensar land med våra hönor hack i häl.
Vilken framtid vi har att se fram emot va!
Mixa kokosmjölk, mandelmjölk, kokosolja, en apelsin och hallon.Toppa med chiafrön.
NJUT.
Bakade ljuvliga små semlor idag till fikat.
Hur gott som helst!
Solen tittade till och med fram en stund så vi hade vår första riktiga fika på balkongen idag.
Jag bakade halva satsen och gjorde lite mindre semlor.
Ett litet tips:
Bottnen blev lite tunn eftersom jag bakade i vanliga muffinsformar och semlorna fastande lite i pappret.
Så jag vände på semlorna och skar av bottnen som hatt istället för toppen som blev stabilare.
Funkade jättebra!
Blåbärsgrädde:
Koka upp lite blåbär.
Vispa grädde tillsammans med lite vaniljpulver.
Häll ner blåbären och blanda ihop med en sked.
2014-02-13 14:26:38
Kategori: Allmänt
Sov länge idag. Åt kokosgröt med hallon och massor med kanel.
Gick på promenad för att andas friskt och djupt.
Det behövdes.
Handlade.
Lagade lunch.
Nu, soffläge.
Sen står semlor och lingonsylt på schemat.
Jag behöver vår. NU.
Sol och gröna träd som ger energi utan att man ber om det.
Lite färg i ansiktet.
Jag är inte skapt att befinna mig i Sverige under februari och mars månad.
För en stor form behöver du:400 g tinade torskfiléer
1 paprika
1 medelstor morot
1 medelstor zucchini
1/2 purjolök
1 broccoliträd
Stanning:
3 ägg
2 dl kokosmjölk
300 g krossade tomater
2 msk sambal oelek
1 tsk spiskummin
2 pressade vitlöksklyftor
Salt
Peppar
Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg fisken i en ugnssäker form.
Hacka alla grönsaker och lägg över fisken.
Vispa ihop alla ingredienser till stanningen och häll över allt i formen.
Låt stå i ugnen 40 min.
Jag tillhör den sortens människa som älskar att dela med mig av min energi.
Dela, ge, tipsa, råda.
Jag älskar att göra människor glada genom att dela med mig av mig själv.
Men på senaste tiden har jag varit elak mot mig själv.
Jag har delat med mig så mycket av min energi att jag själv blivit utan.
Detta resulterar då i att jag måste samla ny energi.
Det är svårt och det tar tid.
I alla fall för mig.
Vad ger ny energi då? Hur samlar man ny energi?
Jag ser till att göra saker jag har lust till att göra, jag lägger måsten åt sidan och försöker att leva i nuet.
Helgen var en bra start.
Jag har umgicks med min familj, jag konstaterade ännu en gång att en bra loppis är ren lycka, jag åt god mat och drack gott vin, dekorerade mina fönster med nyinköpta gröna växter och krukor, dansade, skrattade, myste och njöt av att bara vara.
Vi alla har saker i våra liv vi mår bra av, men även saker vi mår mindre bra av.
Om man känner sig energilös bör man fokusera på det som är bra och lägga det mindre bra åt sidan ett tag.
2014-02-10 13:14:59
Kategori: Allmänt
Helgen var hur bra som helst!
I fredags åt vi trerätters hos mamma och pappa.
I lördags gick vi upp tidigt för att åka på loppisrunda runt om Höganäs tillsammans med Bella och Elin.
Vi besökte tre mycket bra loppisar med hur fina fynd som helst.
Vi åt fantastisk lunchbuffé på magasin 36, shoppade på lager 157 och tittade på fina hus längs med vägarna.
På kvällen åt vi gott tillsammans med våra systrar, spelade monopol och gick ut och dansade en sväng.
Igår åt vi brunch, pysslade med våra fynd, drack första kaffet på balkongen i solen, drack te hos Johns mamma och pappa, köpte gröna växter, hämtade mat och tittade på Ettor och Nollor.
En riktig samla-energi-helg.
Precis vad jag behövde.
Perfekt som förrätt!
För 4 port avokadokräm:
2 avokados
1 msk dill (fryst)
1 msk franska örter (frysta)
1 vitlöksklyfta
Örtsalt
Citronpeppar
Stavmixa allting till en slät kräm.
Garnera med 200 g räkor och grönsaker. (Jag använde groddar, purjolök, tomater och gurka).
Kvällens måltid blev en het räksoppa proppfull av nyttigheter. Soppan fick högt betyg av både mig och John.
Testa!
För en stor gryta med soppa:
400 g skalade räkor
2 paket extra creamy kokosmjölk (Santa Maria)
5 dl vatten
En liten smörklick
1 gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
1 paprika
1 färskt broccoliträd
1 färsk röd chili
2 stora nävar färsk spenat
En bit färsk, skalad och riven ingefära
Salt
Spiskummin
Paprikakrydda
Gurkmeja
Curry
Cayennepeppar
Hacka och fräs lök tillsammans med den pressade vitlöken i lite smör.
Häll på kokosmjölk. (Medelvärme på plattan hela tiden går bra)
Hacka alla grönsaker och häll i.
Tillsätt vattnet.
Tillsätt kryddor (du får smaka av själv hur mycket av varje krydda du vill ha)
Häll i räkorna.
Låt stå på värme i ytterligare 2-3 min innan servering.
För en stor skål blomkålstaboleh:1 blomkålshuvud
2 rivna morötter
1 kruka färsk persilja
1/2 granatäpple
1 citron
1 rödlök
Salt
Peppar
Riv blomkålen och morötterna i en stor skål.
Hacka persilja och rödlök fint och blanda i.
Pilla ut kärnorna ur granatäpplet och häll i. (Tips, skär äpplet i klyftor och pilla ut kärnorna i en skål med vatten. Det skvätter inte lika mycket och det vita flyter upp till ytan).
Pressa saften ur citronen över blandningen.
Salta och peppra.
Blanda och servera.
För en liten skål raw pesto:
100 g naturella cashewnötter
1 kruka basilika
1,5 dl olivolja
2 nävar färsk spenat
1 pressad vitlöksklyfta
Örtsalt
Börja mixa nötterna i en liten matberedare.
Tillsätt basilika och spenat, mixa igen.
Tillsätt vitlök och salta efter smak och mixa till önskad konsistens.
Servera.
2014-02-05 14:50:55
Kategori: Allmänt
Idag är en riktigt bra dag. Jag gick upp tidigt, åt min kokosgröt, gjorde några axelövningar, tog en dusch, tog på mig massor med kläder för en promenad med Emma på 1,5 timme, lunch hos Johns mormor Ingegerd, kom hem och gjorde klart min visionboard och nu ska jag strax ner till mamma för kaffe.
Solen skiner, det är vår i luften och jag känner mig lätt inombords.
Senare ska jag påbörja ett litet projekt som jag investerade i imorse.
Förhoppningsvis kommer detta att följa med mig och jag kommer då självklart att dela med mig av det.
Men jag måste ge mig själv lite tid först.
Ledig? Inget att göra? Rastlös?
Gör en visionboard!
Du behöver:
Sax
Klister
Kartongbit
Massa tidningar
Klipp ut bilder, ord och bokstäver som ska representera saker du vill ska hända i ditt liv eller som inspirerar och motiverar dig.
Klistra bilderna på kartongbiten.
Sätt din färdiga visionboard någonstans där du ser den varje dag.
OCH/ELLER så kan du göra en visionboard via din dator och ha som bakgrundsbild eller skärmsläckare.
Jag blev färdig med min visionboard idag så nu kommer jag vakna upp jämte den varje morgon.
Om ett år kanske jag gör en ny.
Om ni inte har kikat in på hennes blogg så gör det på stört!
Som grädden på moset hade John gjort yoghurtmarinerad lax med rotfrukter och egengjord majonnäs igår som var helt fantastiskt gott.
För 4 portioner:
4 laxbitar
Turkisk yoghurt
Dill
1/2 citron
Salt
Peppar
Andra kryddor (ta vilka du tycker om)
Lägg laxbitarna i en plastpåse.
Häll i turkisk yoghurt så att laxbitarna blir täckta.
Häll i dill och alla kryddor.
Knyt ihop påsen och massera runt allting.
Låt vara i kylskåp under natten.
Ugnsbaka eller stek upp dagen efter.
Servera med t e x. ugnsrostade rotfrukter.
2014-02-04 12:19:13
Kategori: Allmänt
När kände du dig riktigt lycklig senast? Förra veckan? För en liten stund sedan?
Igår var jag riktigt lycklig.
På måndagar går jag en balettklass och en streetklass på kvällstid efter varandra.
Första passet klädd i mina gamla balettskor och en knut på huvudet.
Hela tiden fokus, fokus på att andas rätt, fokus på att göra rätt och fokus på konsten.
Även om jag ofta blir ilsken på mig själv under passen så är balett ändå något av det absolut bästa jag vet.
Direkt efter, en trappa ner, kör
streetklassen igång.
Igår var andra gången jag var med där.
Jag är inte skolad i street och emellanåt känner jag mig som en morsa som försöker alldeles för mycket.
Men det spelar ingen roll,
för jäklar vad kul det är!
Efteråt befinner jag mig mitt i ett lyckorus och den känslan kan jag inte sätta ord på.
Om jag hade fått välja hade jag gärna haft två balettpass till i veckan.
Det blev ett hitte-på-recept idag till brunchen.miniscones med smak av banan och valnötter, paleostyle.
För fem miniscones:
2 mogna bananer
2 ägg
0,5 msk chiafrön
2 msk mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 msk fiberhusk
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl grovhackade valnötter
Salt
Sätt ugnen på 180 grader.
Stavmixa bananerna med äggen.
Tillsätt de andra ingredienserna och balanda ihop.
Klicka ut på plåt och låt gräddas i cirkus 25 minuter.
2014-02-02 11:13:14
Kategori: Allmänt
Denna helg består av jobb. Dock gick jag hem vid sex så jag hade en hel lördagskväll hemma ändå.
Linus från Malmö kom på besök och vi bjöd på trerätters.
Chiliräkor till förrätt, ribs med coleslaw och sallad till varmrätt och chokladmousse med färska jordgubbar till efterrätt. Plus en massa vin.
Trevligt!
Efter två nätter fyllda med konstiga hemska drömmar fick jag äntligen sova ordentligt inatt.
Idag börjar jag klockan ett, skönt!
Nu ska jag rå ihop något gott till söndagsbrunchen.