ännu ett chokladbollsrecept.

Kategori: Fika/Efterrätter

Suget efter chokladbollar smög sig på och resulterade i ännu ett chokladbollsrecept.
 
 
Du behöver:
3 dl havregryn
3 msk kakao
1 tsk kanel
0,5 tsk kardemumma
0,5 tsk vaniljpulver
1 msk kallt kaffe
5 kletiga urkärnande dadlar
75 gram rumstempererat smör
 
Kokosflingor till rullning.
 
Börja med att blötlägga dadlarna.
Blanda alla torra ingredienser och blanda runt.
Häll av vattnet och mosa dadlarna med en gaffel.
Häll kaffe, smör och dadelmoset i den torra blandningen.
Blanda och nyp ihop smeten med nävarna.
Forma bollar och rulla i kokosflingor.
Ställ i kylen en stund innan servering.






 

Havremjölk.

Kategori: Drycker/Smoothies

Gjorde havremjölk för första gången igår.
Tummen upp för den!
Mycket billigare än den i affären, fantastiskt lätt att göra och bäst av allt, helt tillsatsfri.
Supergod i smoothie eller att värma upp med en klick honung, kanel, kardemumma och en nypa vaniljpulver.
 
Såhär gjorde jag,
 
Du behöver:
3 dl havregryn
13 dl vatten
1 msk smält kokosolja
1 krm himalayasalt
 
Mixa alla ingredienser i några minuter med en stavmixer.
Sila genom saftduk eller permanent kaffefilter.
Häll upp i flaskor.
 
Mjölken håller några dagar i kylskåp.



Fina dagar som gått.

Kategori: Allmänt

Födelsedagsfest på en bakgård med god mat och trevligt sällskap, att bara få vara i sommarstugan, mors dag med rabarberpaj, att bli kysst av solen och att få umgås med lillasyster. 
Oj vilka fina dagar som gått!









Världens bästa start på dagen.

Kategori: Allmänt

Sommaren är här! 
Jordgubbarna också! 

Ekologisk turkisk yoghurt, skivade svenska jordgubbar, två nypor vaniljpulver. 
DÄR har du världens bästa start på dagen. 



Äventyr

Kategori: Allmänt

Det var ett tag sedan nu, det fina vädret har vart/är i vägen. 
Igår var jag på äventyr med min lilla farmor hela dagen.
Vilken jäkla fin människa det där är, fantastiska farmor. 
Vi började hos George och Lena för en fika.
Sedan vidare ut i bokskogarna och runt sjöarna för gamla familjehistorier och sevärdigheter. 














Legs up the wall

Kategori: Tips&Trix

Gårdagens challenge av yogobeteamet:
"Legs up the wall"

Riktigt skön och avslappnande innan läggdags. 
Rekommenderas! 

Sov gott allihopa.



Broccolipesto.

Kategori: Sås/Dressing/Sylt/Röror

Du behöver:
1 färsk broccolibukett
En näve färsk basilika
En näve cashewnötter
2 pressade vitlöksklyftor
1/2 citron
En skvätt olivolja
3-4 msk kokosolja
Salt
Peppar

Mixa alla ingredienser till en härlig pesto.
Till peston serverade jag lax och ugnsrostade grönsaker med smak av chili.



bovetebröd med chiafrön och pekannötter.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Svängde ihop två bovetebröd med chiafrön och pekannötter igår.
Vilken succé!
Godaste brödet jag ätit på länge, länge.
Testa!
 
För två bröd:
3 dl bovetemjöl
1 dl kokosmjöl
2 msk fiberhusk
1 msk bakpulver
1 msk nyponskalsmjöl
0,5 dl chiafrön
En näve pekannötter
1,5 tsk salt
2 ägg
3 dl vatten
2 msk kokosolja
 
Ugn, 200 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Vispa upp ägg, tillsätt vatten och vispa igen.
Häll i den torra blandningen, blanda.
Häll i kokosoljan och blanda väl.
Låt vila 10 min.
Dela upp degen i två och forma två runda bröd med hjälp av fuktade händer på en plåt med bakplåtspapper på.
Pudra lite bovetemjöl ovanpå bröden.
Grädda i 50-60 min.
Bröden ska ha fått fin färg och ytan ska vara lite hård.
Låt bröden svalna helt under bakduk innan du skär upp bröden i skivor.
 



 
 

Kiwimarmelad.

Kategori: Sås/Dressing/Sylt/Röror

Slängde ihop en kiwimarmelad som blev ett bra alternativ istället för köpemarmelad med massa skumma saker i. 

Du behöver:
4 mogna, skalade och hackade kiwifrukter
Rivet skal från en hel citron
Saft från en klyfta citron 
En nypa vaniljpulver
1,5 msk kokossocker

Lägg allt i en kastrull och låt koka upp.
Sänk plattan.
Mosa och rör runt.
Låt puttra 5-10 min.
Klart! 




Vitkålswrap med ugnsrostat och hummus.

Kategori: Vegetariskt

Gott, supernyttigt och busenkelt.
 
Skär ner rotfrukter och grönsaker som du tycker om och lägg i en ugnssäker form. 
Några tips är, sötpotatis, morot, lök, rödbeta, persiljerot, tomat, zicchini mm.
Häll över en skvätt olivolja, salt, peppar och örter. 
Låt stå i ugn ca 25 min på 200 grader. 
Ha lite koll så det inte blir för mycket färg och känn efter med en sticka så rotfrukterna inte är för hårda. 
 
Servera med hummus och ev. hemmagjord tomatsås. 
 
När jag gör hummus går jag aldrig efter exakta mått men såhär brukar jag göra på ett ungefär:
 
1 tetra kikärtor (se till att skölja ordentligt innan användning)
Saft från 1/4-1/2 citron
2 pressade vitlöksklyftor 
2 stora msk tahini
Några duttar spiskummin
En hand persilja 
Salt
Peppar 
En skvätt olivolja
Ev. En skvätt kallt vatten om röran blir för hård.
 
Mixa alla ingredienser med mixerstav.
Smaka av så det är rätt mängd salt, syra och sting.
 
Recept på tomatsåsen/ketchupen/salsan hittar ni här: 
(Passar väldigt bra till taco istället för köpesalsan också!)
 


 

Fröknäcke med nypon och kummin

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Längtat efter fröknäcke länge nu och idag bestämde jag mig för att knåpa ihop ett eget recept.
Så här kommer ett recept på fröknäcke med nypon och kummin. 
 
För 1 plåt:
2 dl bovetemjöl
2 msk kokosmjöl
1 msk nyponskalsmjöl
1,5 dl solrosfrön
1 dl sesamfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl hela linfrön
2 tsk helt kummin
Lite salt
2,5 dl vatten
0,5 dl kokosolja
 
Flingsalt som topping.
 
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Värm upp vatten och häll i kokosoljan så den smälter.
Häll i den torra blandningen.
Blanda väl.
Stjälp upp på en plåt med bakplåtspapper. 
Lägg ett bakplåtspapper över och tryck ut med händerna så mycket du kan,
kavla sedan ut det sista så det blir jämnt och fint.
Strö flingsalt över knäcket.
Grädda i ca 1 timme. (Ha lite koll)
Låt svalna och bryt/skär i bitar.
 
Några tips på pålägg: smör/hemmagjord marmelad/avokadokräm/örter/ägghack/grönsaker/hummus.




 

Härliga frukostfrallor

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Idag slängde jag ihop ett par frallor till förmiddagens sena frukost som fick gott betyg av både mig och sambon.

Naturligt glutenfria härliga frukostfrallor.

För 6 st:
2 dl ren havre
1 dl bovetemjöl
2 msk pofiber
1 msk nyponskalsmjöl 
1 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl vatten
1 ägg
En skvätt olja

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda ihop alla torra ingredienser.
Häll i alla blöta ingredienser och blanda väl.
Låt svälla 5 min.
Forma degen med hjälp av blöta händer till 6 bullar på en bakplåtsklädd plåt.
Strö lite bovetemjöl på bröden.
Grädda i 35 min.
Låt svalna 
(om dom inte får svalna kan dom vara lite kladdiga inuti) 

Till bröden serverades bubblande vatten med egen smaksättning som bestod av passionsfrukt, citronsaft, några hallon och några blad mynta. 






Fina stunder.

Kategori: Personlig utveckling

En kvällspromenad vid vattnet, avslappning på mattan innan läggdags, bokläsning, förberedelse av frukost, en extra lång dusch, eftermiddagsvila.
- Fina stunder i min vardag som får mig att bli extra lugn och att känna tacksamhet. 

Vad har ni gjort för att känna lite extra lugn och tacksamhet denna veckan?








Frukt- och havrehjärtan

Kategori: Fika/Efterrätter

Slängde ihop ett gäng frukt- och havrehjärtan på tre röda i förmiddags.
Enkelt, snabbt och gott. 

För 7 st:
1 halvbrun mogen banan
1 dl mandelmjölk
1 msk smält kokosolja
2 dl rent havregryn
2 msk kokosflingor
2 msk kakaonibs
2 msk russin 
1 msk kakao 

Topping:
Kanel
Kardemumma

Sätt ugnen på 150 grader.
Mosa bananen med en gaffel i en bunke.
Häll i mandelmjölk och kokosolja, blanda.
Häll i resten av ingredienserna och blanda väl.
Dela upp och forma smeten till hjärtan på en bakplåtsklädd plåt.
Strö kanel och kardemumma över och grädda i ca 20 min.

Perfekt till fikan, mellanmålet eller efter träning. 






Libanesiskt.

Kategori: Vegetariskt

Fick för mig att ställa mig i köket mitt på ljusa dagen för att få ihop ett bord med rätter inspirerade av det Libanesiska köket.
Det är så givande och roligt att prova nya matkulturer.
Det kommer definitivt bli mer Libanesiskt hemma hos oss framöver!
 
Självklart ska ni få ta del av recepten.
På bordet finns:
Falafel, tahinisås, paprika- och zucchiniröra, picklad rödlök, brytbröd och en grön sallad.
 
För ca 12-14 bitar Falafel:
4 dl blötlagda och kokta kikärtor
(funkar med färdiga i tetrapack också men var då noga med att skölja av dom ordentligt)
1 finhackad gul lök
2 krossade vitlöksklyftor
2 msk persilja
1,5 msk bovetemjöl
1 tsk spiskummin
1 tsk gurkmeja
1 tsk örtsalt
1 krm peppar
 
Stavmixa alla ingredienser till en jämn smet.
(Om smeten blir för lös så tillsätt lite mer bovetemjöl)
Rulla till bollar i storlek med pingisbollar och platta sedan till dom en aning.
Stek på medelhög värme i rikligt med kokosolja.
Använd en sked när du ska vända, dom är ömtåliga.
Dom ska få lite färg och en aning hård yta.
Rulla bitarna i sesamfrön med hjälp av två skedar.
Låt svalna på ett fat en liten stund.
Falafelbitarna tycker jag är godast när dom har svalnat en stund men går att äta kalla också.
 
Tahinisås:
2 dl extra creamy kokosmjölk (Santa Maria)
3 msk tahini (jag använder Urtekrams, rekommenderas!)
2 msk persilja
Saft från 1/2 citron
Salt
Chiliflakes
 
Mixa alla ingredienser.
Smaka av så det är tillräckligt med salt och syra.
Prova gärna med några kvistar mynta i.
Låt stå i kylen en stund.
 
Paprika- och zucchiniröra:
1 röd paprika
1/2 zucchini
En näve valnötter
En skvätt olivolja
1 krm paprikapulver
Salt 
Peppar
 
Skär upp och rosta grönsakerna i ugn på 250 grader till att skalen börjar bli mörka.
Mixa med övriga ingredienser.
Smaka av med salt och peppar.
Röran är god både varm och kall.
 
Picklad rödlök:
1 rödlök
Saft från 1/2 citron
Salt
 
Skär rödlöken i smala strimlor.
Dränk rödlöken i citronsaft och häll på lite salt.
Låt dra en liten stund i kyl.
 
Brytbröd:
3,5 dl bovetemjöl
1,5 dl vatten
1 msk rapsolja
Salt
 
Blanda ingredienserna till en fast deg.
(tillsätt mer mjöl om den blir för lös eller mer vatten om den blir för torr)
Knåda degen en liten stund.
Dela upp degen i två på en plåt med bakplåtspapper.
Tryck ut så mycket du kan med händerna.
(häll lite mjöl på om degen fastnar i händerna, fuktade händer kan också funka)
Grädda på 250 grader till bröden har fått fin färg.
(tar ca 10-15 min)
Ta ut, häll kallt vatten över bröden (ca 1 dl per bröd), låt svalna under handduk till att brödet blir lite mjukare.
Bryt bröden i mindre bitar eller låt familj/vänner bryta sin egna bit under måltidens gång.
Dessa bröden blev jag himla nöjd med, trodde inte att det skulle bli så bra konsistens. 
Lite halvmjuka i mitten men ändå hårt ut mot kanterna.
 
Servera alla rätter med en grön sallad, det är gott med något krispigt och fräscht till.
 
Rätterna går att servera både kalla och varma vilket är en fördel när man ska laga mycket mat.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Bilder från min detoxvecka

Kategori: Detox

Jag var ju en aning dålig på att uppdatera under detoxen så här kommer ett gäng bilder som togs under veckan.
Läs gärna sammanfattningen av detoxen också.










Vaniljsås på kokosmjölk

Kategori: Sås/Dressing/Sylt/Röror

Gjorde en paj igår också men denna gången testade jag vaniljsås på kokosmjölk som tillbehör.
Det blev ett bra alternativ för oss som vill hålla sig ifrån mejerier.
Testa!

Vispa (elvisp) ihop 3 dl rumstempererad och oskakad extra creamy kokosmjölk (Santa Maria) med 3 äggulor, 2 tsk kokossocker och 0,5 tsk vaniljpulver. 
Såsen blir skummig på ytan och len i konsistensen. 



Jordgubb- och rabarberpaj

Kategori: Fika/Efterrätter

Gjorde en somrig paj som jag bjöd på ute i sommarstugan igår.
Jag fick bra betyg så ni får också receptet.

Pajdeg:
2 dl havregryn
1 dl kokosmjöl
2 msk kokossocker
50 g smör/kokosolja
1 ägg

Pajfyllning:
2 rabarberstänger
225 g jordgubbar (jag tog ett paket frysta men självklart är det godare med färska)
1 msk kokossocker
Lite vaniljpulver

Ställ in ugnen på 200 grader. 
Skär upp rabarberstängerna i små bitar och koka upp tillsammans med jordgubbarna. 
(Det ska bli kräm eller mosliknande)
Häll i kokossocker och vaniljpulver.
Låt puttra en liten stund så lite av vätskan försvinner.

Blanda dom torra ingredienserna till pajdegen.
Smält smöret och häll i.
Blanda.
Knäck ägget och blanda igen.

Tryck ut pajdegen i en pajform 
(degen ser lite smulig ut men jag lovar att den går att trycka ut)
Häll över jordgubb och rabarberblandningen.
Grädda ca 15 min.