Idag var jag uppe med tuppen för att hinna med allt jag ville göra idag. Dagens första aktivitet var att baka focacciabröd. Provat detta en gång innan och det blev lika gott idag som sist. Åt det tillsammans med kantarellsoppa idag till lunch och ska även ha det ikväll till kräftskivan vi ska på. Recept hittar ni hos www.undervarttak.blogspot.se
Förbannad över att ha legat inne hela dagen. Förbannad över att jag inte kunde gå på baletten igår. Förbannad över att jag inte hinner med så mycket jag vill. Förkylningsjävel som förstör allt. Om jag inte kan träna imorgon efter jobbet börjar jag gråta. Godnatt.
Kunde inte låta bli att baka denna kaka när jag såg bilderna och receptet. Helt underbar. Smakar precis som "vanligt". Helt fantastiskt att det kan bli så likt. Receptet finner ni hos www.bakasockerfritt.se
Dock hade jag inte alla ingredienser hemma till chokladkrämen så jag gjorde en egen. Det blev en chokladkräm med mandelcrunch. Och den blev riktigt bra. Kan tänka mig att använda den till många recept.
Chokladkräm med mandelcrunch:
50 g smör
2 dl osötad mandelmjölk
2 agavesirap
2 msk kakao
2 msk grädde
2 stora msk mandelsmör (finns att köpa i matbutiker eller så kan man göra eget)
Smält smör.
Blanda mandelmjölk med mandelsmör, kakao och agavesirap. Häll i blandningen i kastrullen med smöret och vispa ihop.
Tillsätt 2 msk grädde och låt koka upp medan du vispar till önskad konsistens. (Om man ska använda den ovanpå en kaka ska den vara ganska fast så att den inte rinner av kakan).
Gjorde ett väldigt gott bröd till frukost idag. Det blev precis som jag ville att det skulle bli i konsistensen och smaken var också jättegod. Rekommenderas verkligen!
För några skivor var för två personer:
2 ägg
En liten morot eller en halv normalstor
0,75 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk linfrökross
2 msk solrosfrön
En nypa salt
Sätt ugnen på 175 grader.
Riv moroten och vispa upp tillsammans med äggen.
Häll i de torra ingredienserna och blanda.
Bred ut på plåt med bakplåtspapper.
Grädda i 20 min eller tills att brödet har fått fin färg.
Receptet på våfflorna blev över förväntan och därför kan jag inte vänta med att dela det med er. Det är såå roligt när man kommer på recept själv och det blir bra.
För 8 våfflor:
4 ägg
3,5 dl osötad mandelmjölk
2 dl mandelmjöl
2 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
En nypa salt
Vaniljpulver
2 msk kakaonibs (går att utesluta)
2 msk sötning, tex. agavesirap, honung, kokossocker eller stevia strö (går att utesluta)
Blanda ihop alla ingredienser utom kakaonibsen.
Kör sedan med en stavmixer så att det inte är några klumpar i smeten.
Blanda i kakaonibsen.
Värm upp våffeljärnet och pensla det med kokosolja inför varje våffla som ska gräddas. Det sväller ganska mycket i våffeljärnet så häll inte på så mycket smet, hjälp istället till med en gaffel att breda ut smeten.
Servera med vispad grädde (smaksätt den gärna med kardemumma och vaniljpulver), upptinade bär och mandelsmör.
Efter att ha jobbat fyra helger på raken är det äntligen min tur att få vara ledig en hel helg! Dock tog förkylningen som smög sig på igår över idag efter morgonpromenaden. Typiskt när man är ledig. Hoppas att jag piggnar till snart. Idag ska jag nämligen prova ett nytt recept på våfflor, det ska lagas pulled pork till ikväll och det ska bakas bröd. Jag och min lilla bebis har i alla fall haft en skön lördagsförmiddag ihop.
Har varit sugen på att göra ett riktigt bra bröd länge. Idag kände jag att det var dags. Och jag fick till och med tummen upp av John!
För en limpa sötpotatisbröd:
1 dl kokt och mosad sötpotatis
3 ägg
1,5 dl kokosmjöl
0,5 dl mandelmjöl
1 msk fiberhusk
1 msk chiafrön
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
1/2 finriven morot
1 dl smält kokosolja ( jag använde den utan smak och lukt )
0,5 dl vatten
Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg fluffigt. Blanda i sötpotatisen. Blanda alla torra ingredienser. Blanda ihop äggsmeten med de torra ingredienserna. Häll i oljan och den finrivna moroten. Blanda. Häll på vattnet och blanda igen. Klicka ut smeten i en klädd brödform. Garnera med solrosfrön ( eller andra frön ). Grädda i ca. 40 min.
Paj är ju hur gott som helst och jag blev så sugen på att knåpa ihop ett eget recept för några dagar sedan. Dock blev det inte så bra som jag tänkt mig så idag gjorde jag om receptet lite och det blev mycket bättre!
För en paj:
3 ägg
1 dl kokosflingor
0,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl fibrex
3 msk kokossocker
0,5 dl kokosolja
1 tsk kanel
Pajfyllning ( för äppelpaj, använde jag fyra små svenska äpplen. För skogsbärspaj använde jag 4 dl bär som jag kokade upp innan ).
Sätt ugnen på 175 grader. Blanda ihop alla ingredienserna och häll i formen. Dra upp smeten runt om kanten på formen. Lägg på det du valt som pajfyllning. Grädda i 20 min.
På med kläder för att åka och handla. Hem, packa upp och få ordning i köket.
Och nu äntligen frukost! Var sugen på gröt och testade mig fram till en ny variant. Blev nöjd som satan och alla som gillar jordnötssmör kommer att älska detta.
För en portion:
2 ägg
3 tsk kokosmjöl
1 tsk chiafrön
1,5 dl osötad mandelmjölk
1 msk kanel
1 stor msk jordnötssmör
En nypa salt
En nypa äkta vaniljpulver
Blanda ihop och rör i gröten till önskad konsistens på medelhög värme.
Efter frukosten åkte jag och Kaisa ut till Kull där hennes föräldrar bor. På med regnjackor och varsin spann på armen så var det dags att ge sig ut i skogen. Tyvärr hade skogen ingen svamp att erbjuda men som tur var fick vi ihop en eller två deciliter blåbär efter 1,5 h. Så en liten paj fick vi knåpat ihop. Jäkligt god om man får säga det själv!
För en liten paj, ca. 10 cm i diameter på pajformen:
1 ägg
1/2 dl kokosflingor
1 dl mandelmjöl
2 msk kokossocker
1/2 msk kokosolja
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda alla ingredienser.
Häll smeten i formen och forma en kant runt i formen.
Häll på blåbären.
Grädda i ca 20 min.
Servera med en klick turkisk yoghurt med lite vaniljpulver.
Haft en riktigt bra dag. Känns som att det var längesedan. Fia kom hit på frukost och jag bjöd på hasselnötsbröd. Mycket lyckat! Recept hittar ni hos annahaeggman.devote.se
Sedan spenderades lite pengar i vårt lilla centrum i lilla Falkenberg.
Lunch på sushibaren med Celine.
Efter det åkte vi ut på landet och hälsade på Fias mamma och alla små minigrisar.
Hem, hävde i oss kaffe och min första raw bite innan träning. Ikväll blev det spinning. Mitt första spinningpass på flera år. Och idag var det första gången jag faktiskt tyckte att jag fick ut något av att sitta på en cykel utan att komma någonstans. Emellanåt i alla fall.
När jag kom hem bjöd Kaisa på sallad. Bra dag helt enkelt.
I fredags var både jag och John lediga och passade därför på att laga pulled pork för första gången. Och herregud så gott det blev! Efter maten blev det en liten efterrätt på rysk yoghurt med jordgubbar. Positivt överraskad där med.
Pulled pork:
Gjutjärnsgryta
En bit karré (ca. 1 kg)
3 hackade gula lökar
2 dl bbq-sås
1 Vitlöksklyfta
Salt
Peppar
Olivolja
Oxfond
Sätt ugnen på 125 grader. Dela köttet på längden. Gnid in köttet i salt och peppar. Hacka löken och stek upp tillsammans med köttet på spisen i olivolja. Häll på resten av ingredienserna (gå på känsla). Var inte rädd för att salta lite extra. Låt stå i ugnen i 4-5 h. Dra isär köttet med gaffel (så att det trådar sig). Servera med bröd, avokadosås och grönsaker.
Avokadosås:
2 avokado
2 dl gräddfil
Salt
Peppar
1/2 citron
Mixa avokadon med gräddfilen. Pressa ur saften från citronen. Mixa. Smaka av med salt och peppar.
Rysk yoghurt med jordgubbar:
3 dl rysk yoghurt
3 msk honung
200 gram färska eller tinade jordgubbar
Vaniljpulver
Mixa jordgubbarna med 2 msk av honungen till en slät smet.
Blanda yoghurten med 1 msk av honungen.
Häll i jordgubbarna i yoghurten och häll på lite vaniljpulver.
Blanda och ställ in i frysen i ca 4 h. Ta ut 10 min innan servering och dekorera med bär.
Blev vansinnigt sugen på något som vi åt hemma när jag var mindre. Pannkakor med sylt och bacon. Själva pannkakan har man ju ätit hur många gånger som helst men i kombination med bacon har jag inte ätit på flera år. Riktigt go frukost idag med andra ord!
Brinner för allt som rör hälsa.
Naturliga kostvanor, personlig utveckling och verktyg till att finna inre balans ligger mig extra varmt om hjärtat.
Här hoppas jag att du ska finna inspiration till just detta.
Kostrådgivare, massör och yinyogalärare.