Applecrumble med kokosgrädde.

Kategori: Fika/Efterrätter

Nu har äppelsäsongen börjat och det finns hur många sorter som helst att välja på. 
Äppelpaj är ju en klar etta, men kräver lite mer tid.
Här kommer ett recept på en applecrumble som går väldigt snabbt att slänga ihop.
Perfekt till kvällsmyset eller som en efterrätt.

För 2-3 portioner:
Smör
1,5 dl rent havregryn
1 dl kokos
1 tsk dadelsirap/honung/agavesirap
(Jag använde dadelsirap)

2 skalade och skivade äpplen
Kanel

En halv paket garant kokosmjölk
(Ett tips är att alltid ha någon paket av garants kokosmjölk i kylen så att den är i fast form, om dom står för varmt så är konsistensen mer flytande) 

Börja med att steka havregryn och kokos i rikligt med smör, tillsätt dadelsirap och rör om tills att det doftar rostat.
Mät upp i glas.
Stek äppelskivorna i smör och kanel och lägg ovanpå i glasen.
Garnera med en klick kokosgrädde.

Njut!




Vårrullar med curryyoghurt.

Kategori: Vegetariskt

För 8 st:
8 rispapper

Fyllning:
En bit vitkål
2 morötter
10 skogschampinjoner
1/2 purjolök
1/2 paket böngroddar
2 tummar ingefära
En skvätt tamari
Paprikakrydda
Citrongräs
Chiliflakes
Örtsalt
Peppar

Curryyoghurt:
3 dl yoghurt
1 pressad vitlöksklyfta
Curry
Salt
Peppar

Finhacka vitkål och purjolök, riv morötter och ingefära, skiva svampen. 
Fräs grönsakerna i kokosolja och smaka av med kryddorna.
Ställ av plattan och låt svalna en aning.

Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg ett rispapper i kallt vatten i några sekunder.
Lägg det på en skärbräda och lägg en hög utav fyllningen i mitten av rispappret.
Rulla ihop och vik in kanterna under rullen.
Lägg i en ugnssäker form.
Fortsätt till att fyllningen är slut.
Häll en skvätt olja över rullarna och låt dom gräddas i ungefär 10 minuter, men ha koll på dom, det går snabbt.
Ytan ska vara krispig.

Under tiden, rör ihop yoghurt med vitlök och smaka av med curry, salt och peppar.

Klart! 





Zucchinibaguetter.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Idag kände jag för att försöka få till ett gott bröd med zucchini som huvudingrediens.
Resultatet blev små goda zucchinibaguetter.
Dessutom väldigt näringsrika och enkla att slänga ihop. 

Ikväll serverades baguetterna med kokt ägg, rökt lax och purjolök tillsammans med det obligatoriska blåbärsteet.

Du behöver:
Drygt 3 dl riven och urkramad zucchini
4 ägg
2 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl frön (jag använde svarta sesamfrön och hela linfrön)
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver 
Salt 

Sätt ugnen på 200 grader.
Riv zucchinin och vispa ihop med äggen.
Blanda alla torra ingredienser.
Häll den torra blandningen i den blöta och blanda.
Låt vila i 5-10 min.
Forma degen till 6 små baguetter.
Grädda i 15-20 minuter. 







Ljus limpa med bovete och frön.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Det där med en fin sensommar jag skulle ta vara på.. 
Raggsockor, rykande kaffe, inredningstidningar, yinyoga och brödbak gjorde min förmiddag till det lilla extra.
Inte speciellt somrigt, men jäkligt mysigt!

Det var längesedan jag bakade limpbröd men idag kände jag mig inspirerad och redo att hitta på något eget. 

Bovetesmak och hårdseg yta är det bästa jag vet när det gäller bröd, och idag tycker jag att jag lyckades med det. 
Hoppas att ni samtycker!

En limpa:
2 dl bovetemjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 dl kokosmjöl
1 dl sesamfrön
6 msk fiberhusk
3 tsk bakpulver
1 tsk salt
3 dl turkisk yoghurt
4 ägg
1 dl vatten
4 msk smält kokosolja

Kokosolja och Linfrön till garnering.

Sätt ugnen på 200 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Vispa ihop yoghurt, ägg och vatten tills alla klumpar är upplösta. 
Häll den blöta blandningen i den torra och vänd ihop smeten.
Tillsätt kokosolja och blanda ihop degen rejält med hjälp av händerna.
Tryck ut degen i en bakplåtpappersklädd brödform.
Gör ytan slät med hjälp av blöta fingrar.
Pensla lite kokosolja på och strö över linfrö. 
Låt grädda i cirkus 40 min.
Ytan ska mörkna och stickan ska inte vara kladdig. 
Låt brödet svalna i duk.

Jag tror med all säkerhet på att man kan frysa in färdigskurna skivor och ta fram när limpebrösuget sätter in.








Bananpannkaka med björnbärsmarmelad.

Kategori: Fika/Efterrätter

Svängde ihop en bananpannkaka till frukost häromdagen, inga tråkiga frukostrutiner här inte! 
Dessutom passade min egengjorda björnbärsmarmelad utmärkt som topping. 

Bananpannkaka 1-2 pers:
1 banan
2 ägg
0,5 dl rent havregryn

Stavmixa till en jämn smet och stek i kokosolja. 

Björnbärsmarmelad:
3 dl björnbär (passa på att plocka egna!)
1 dl vatten
1-2 msk kokossocker
1 msk chiafrön

Koka upp björnbären med vatten och kokossocker. 
Sänk plattan och mosa bären.
Rör om till att det tjocknat lite.
Häll i glasburk.
Blanda i chiafrön.
Ställ i kylen minst två timmar så det hinner tjockna ännu mer.

Chiafrön är gelebildande och därför perfekt att använda istället för annat tjafs.
Dessutom innehåller bär pektin naturligt, vilket gör att det tjocknar lite utan att man tillsätter något alls. 
(Vissa bär och frukter innehåller mer pektin än andra).
Marmeladen håller sisådär en vecka i kylen skulle jag tro. 
(Har redan ätit upp min).

Ett tips är att göra en större sats och frysa in, så slipper du köpa. 




Augusti.

Kategori: Allmänt

Det känns som att sommaren är över på något vis. 
Badgästerna drar sig hemåt och omgivningen börjar jobba igen. 
Trots att jag inte haft någon semester har jag njutit och verkligen försökt omfamna mina lediga dagar på rätt sätt.

Den senaste veckan har jag passat på och tagit till vara på några av alla skatterna naturen bjuder på såhär års.

Jag har lagt blad av olika slag på torkning inför hösten och vinterns värmande tekoppar, skördat trädgårdens vinbär, fiskat, letat strandkål och ljung, plockat björnbär och vildhallon, pallat äpplen, umgåtts med vänner och familj, solat på näset, gått på loppisar, yogat, pysslat, läst böcker, picknickat, druckit vin och lyssnat på livemusik.

I september, oktober någon gång, då ska jag stänga in mig med raggsockor och en drös böcker. 

Tills dess ska jag njuta av sensommaren som ännu väntar på oss.











Ett gäng favoriter.

Kategori: Tips&Trix