Syrener.

Kategori: Allmänt

Sent igårkväll körde jag och Kaisa ut till Kull där hennes föräldrar bor på en gård för att plocka syrener. Så nu är det pyntat med syrener här hemma. Luktar otroligt gott i hela lägenheten! 

Tisdag.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Igår umgicks jag med Kaisa hela dagen. Vi fikade, gick in till stan en sväng, storhandlade och åt kvällsmat ihop.
Till kvällsmat blev det sill (som jag längtat efter det), gräslök, rödlök, avokado och kräftröra, ägg och mikrobröd. Detta mikrobröd är det godaste jag lyckats med någon gång. Alltid kul när någonting blir lyckat när man inte går efter något recept.
 
Till ett mikrobröd behöver du:
Ett ägg
0,5 msk fiberhusk
3 msk mandelmjöl
En skvätt olivolja
Lite örtsalt
 
Blanda ihop alla ingredienser.
Bred ut på tallrik.
Mikra på full effekt i 2 minuter.
Dela på mitten och rosta brödet.

lördagsöndagmåndag.

Kategori: Allmänt

Har njutit av tre underbara lediga dagar. I lördagskväll har jag ju redan nämnt att det blev förfest och utgång. Men innan dess var vi på släktkalas hos moster och hennes man i deras hallandslänga. Det bjöds på grillat med tillbehör i ladan. Och självklart lek med kusinbarnet. Riktigt mysigt! Efter det lite tapas med min vän Kaisa innan förfest och utgång.

I söndagskväll på mors dag blev det också grill med familjen. Kyckling, rostade vitlöksmarinerade rödbetsskivor, sallad och sparris.

Igår bestämde jag och Kaisa oss för att åka till stranden och skimma eftersom vi båda var lediga. Och det gick så mycket bättre än förra året trots många vurpor. Riktigt kul!

Här kommer lite blandade bilder från i lördags, söndags och igår.

Mors dag.

Kategori: Fika/Efterrätter

Firade att 30 dagar gått med vin och utgång igår. Riktigt gott med vin och trevlig förfest.

Idag vaknade jag vid nio och kände inte av alkoholen. Helt underbart.

Idag var det mammas tur att bli firad av två stolta döttrar. Present och fika stod på schemat. Så jag slängde ihop lite chokladochbananmuffins och en hallonkaka. Receptet på hallonkakan hittar ni hos undervarttak.se, riktigt god!

Receptet på muffinsen hittade jag på själv och räcker till 4 stycken.

Du behöver:
En banan
Ett ägg
1/2 tsk bikarbonat
1/2 msk fiberhusk
1 msk kakao
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
En nypa vaniljpulver

Sätt ugnen på 200 grader.
Stavmixa bananen och ägget.
Tillsätt de andra ingredienserna och blanda ihop.
Klicka ut i muffinsformar.
Grädda i 15 minuter.

 

 

Hallonscones.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

God förmiddag! 30 dagar strikt paleo är över och det känns nästan lite vemodigt. Jaha, och nu då? Kommer garanterat köra en whole30 till hösten. Alltså, en hälsoutmaning som är snäppet värre än paleo 30 dagar. Men det tar vi då.

Tog sovmorgon idag. Och när jag vaknade ville jag ha något gott. Man får ju trots allt fira lite idag. Det resulterade i riktigt goda hallonscones som jag slängde ihop.

Till 1-2 personer.
Du behöver:
1 ägg
En banan
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1/2 msk fiberhusk
1/2 tsk bikarbonat
En nypa äkta vaniljpulver
1 dl frusna hallon

Sätt ugnen på 200 grader.
Mixa bananen med ägget.
Släng i det andra men hallonen sist.
Bred ut på plåt med bakplåtspapper.
Gör ett kors i så att det går lättare att dela det sen och nagga det med en gaffel.
Grädda i 15 minuter.

Helg.

Kategori: Allmänt

Började morgonen med ett svettigt pass på motionshuset. Idag blev det step. Åkte hem, duschade och nu sitter jag här med en härlig brunch som jag slängde ihop. Helgen kunde inte börjat bättre.

Städa städa städa.

Kategori: Hemmet

Kan vara det tråkigaste som finns men känslan när det är klart är underbar.

Pizza utan spannmål och mejerier.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

Eftersom att pizza innehåller spannmål var det sällan vi beställde pizza när jag var mindre då det inte fanns så många pizzerior som gjorde glutenfria bottnar. De flesta använde sig av frusna klara glutenfria bottnar och det gick aldrig riktigt hem. Men senare hittade vi en pizzeria här som gjorde väldigt goda glutenfria pizzor. Men det har blivit mycket eget pizzabak hemma i vilket fall. Häromveckan blev jag sugen på pizza och försökte hitta ett recept på pizzabotten utan spannmål och mejerier. Jag hittade ett jättebra från undervarttak.blogspot.se men tog en skvätt vatten istället för grädde.
 
Till en liten pizzabotten:
1 ägg
2 msk olivolja
Lite vatten
1 tsk basilika
1 tsk oregano
1 tsk lökpulver eller vitlökspulver
1,5 msk fiberhusk
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Vispa ihop ägget med vatten, olivoljan och lite örtsalt.
Krydda med basilika, oregano och lökpulver (eller vitlökspulver).
Häll i fiberhusk och blanda ihop väl.
Låt degen svälla.
Bred ut på en plåt med bakplåtspapper.
Smeta ut tomatpure och toppa med vad du vill.
Grädda i ungefär 15 minuter.
 
 
Till en plåt pizza gjorde jag receptet x3.
 

Fika och mellanmål.

Kategori: Fika/Efterrätter

Prioriterar bloggen före städning idag. Klockan är ju bara halv ett, städa finns tid till senare. Dessutom har jag laddat upp med mycket tips, bilder osv.
 
Mellanmål och fika är väl kanske det svåraste utan spannmål och mejerier enligt mig. Eftersom jag är ny inom den mejerifria delen och mycket bakning gått bort under Paleo 30 dagar har jag inte hunnit testa kakor och liknande ännu. Däremot får jag äta frukt nu, vilket inte gick med LCHF. Så jag är väldigt nöjd med frukt, bär och nötter till kaffet när det är dags för fika.
 
Här kommer lite tips på fika eller mellanmål.
 
 
 
 
 
Frukt, nötter och bär i alla sorters former.
 
 
Cashewsmör. Så gott och så enkelt. Mixa en näve naturella cashewnötter (eller andra nötter, eller varför inte blanda olika nötter) i en matberedare till att det blir ett smör. (Jag använder mig av en liten kryddmal men det är för att jag inte äger en matberedare ännu). Om det blir för hårt så tillsätt en liten droppe olivolja eller kokosolja och kör runt till ett smör. Ät som det är eller med frukt och bär.
 
Önskar att jag hade en finare bild men detta var det enda jag hade. Fantastikst goda chokladbollar i vilket fall. Mixa 1 dl urkärnade dadlar, 1,5 dl nötter/frön, 1 dl riven kokos, 3 msk raw kakao (fråga personalen där du handlar vart du kan hitta raw kakao) och en tsk kokosolja. Rulla till bollar och ät.
 
Fröknäcke med majonäs och avokado på tillsammans med lite annat man har hemma. Recept på fröknäcke finns i ett tidigare inlägg.
 
Fler tips på fika/mellanmål utan spannmål och mejerier tas gärna emot!
 
 
 

Storkok.

Kategori: Kött/Fisk/Fågel

Förra veckan improviserade jag ihop ett storkok. Det blev någon form av soppgryta. Ger mig själv en klapp på axeln för det var riktigt gott. 
 
Du behöver:
Köttfärs (jag tog en bit jag hade i frysen. Vet inte hur mycket det var men det spelar inte så stor roll)
500 g krossade tomater
2 hackade morötter
1 lök (röd eller gul spelar ingen roll)
En bit paprika
En bit vitkål
En näve färsk spenat
Några champinjoner
En vitlöksklyfta
En skvätt olivolja
 
Fräs köttfärsen i olivolja, vitlök, peppar och lite flingsalt.
Släng i morötterna, vitkålen och löken.
Häll i krossade tomaterna.
Låt stå på medelvärme medan du tillsätter kryddor. (Ta vad du har hemma. Tex. Chilipulver, paprikapulver, cayenne, basilika, oregano, spiskummin, peppar, örtsalt)
Häll i spenaten, champinjonerna och paprikan.
Smaka av och krydda mer om du inte är nöjd.
Servera som den är eller med ett fröknäcke eller mikrobröd till.
Häll upp det som blir över i matlådor och frys in.
 
 
 
 
 
 
 

Paleo 30 dagar.

Kategori: Detox

Är inne på dag 27 av 30. Tre dagar kvar. Fruktansvärt imponerad av vad som hänt under denna period. När jag är klar ska jag skriva mer om vad som hänt, hur kroppen har reagerat, hur jag har mått osv.
 
Vad är Paleo 30 dagar?
Paleo 30 dagar är en hälsoutmaning för både kropp, själ och psyke. Man äter 100% ren mat. Inga spannmål, inga mejerier, inga baljväxter, inget socker, inga tillsatser, ingen alkohol, ingen honung eller annan "nyttig" sötning, inget bakpulver och helst inget salt. Alltså, ren mat. Man äter kött, fisk, ägg, olja, frukt, bär, nötter, grönsaker, rotfrukter och örter. Till denna kost bör man sova ordentligt och röra på sig.
 
Jag blev väldigt nyfiken på denna utmaning och körde igång veckan efter vi kom hem. Dels för att det blev en del läsk och andra onyttigheter på resan. Men också för att förstå hur min kropp mår och ser ut av det jag stoppar i mig.
 
Äta bör man annars dör man, men vi är vad vi äter.
 
 
 
 
 
 
 

Ledig.

Kategori: Allmänt

Ledig dag. Sov lite längre än vanligt. Unnade mig en lång frukost vilket absolut inte är ovanligt. Nu väntas storstädning.

Mandelgröt med färska aprikoser och hallon som topping till frukost. Mums!

Frukost.

Kategori: Frukost/Mellanmål

Något av det bästa jag vet är frukost. Det spelar ingen roll om jag har sällskap eller om jag är själv, det är alltid lika härligt att äta frukost. Jag är den typen av människa som knappt fungerar utan något i magen på morgonen så frukost måste det alltid finnas tid till. Men hur tråkig borde inte en frukost vara utan spannmål och mejerier? Inte alls tråkigt. Nedan kommer massor av tips.
 
 
Kokosmjölk (välj kokosmjölk som bara innehåller kokos och vatten. Santa Marias extra creamy är jättebra utan gifter och andra tillsatser) med bär och kanel.
 
Superlätt bananpannkaka. Stavmixa en banan med ett eller två ägg (går bra med både ett eller två), krydda med kanel, äkta vaniljpulver och kardemumma. Stek i kokosolja. Toppa med nötter och bär eller annan frukt.
 
 
Klassiker. Ägg, bacon, frukt och kaffe. Stek äggen i olivolja.
 
Chiagröt. Blanda 2 msk chiafrön med 1 dl vatten och lite bär. Låt stå i burk över natten i kylslåpet. Ta ut, rör om och ät som den är.
 
Omelett med tomat, lök, oliver och spenat. Släng i vad ni har hemma. Stek i olivolja.
 
Kokosgröt. knäck 2 ägg i en kastrull, i med 1 dl kokosmjölk och 1 msk kokosmjöl. Krydda med kanel, vaniljpulver och kardemumma. Att mosa en banan och slänga i lite bär rekommenderas också. Rör om i gröten tills du har konsistensen du vill ha. Toppa med frukt, bär eller nötter.
 
 
Mandelgröt. Stora favoriten just nu då det blev lite för mycket kokos för magen ett tag. Knäck två ägg i en kastrull, ner med 1 dl vatten och 1 msk mandelmjöl och en mosad banan. Krydda med vaniljpulver, kanel och kardemumma. Rör om till önskad konsistens. Toppa med frukt, bär eller nötter.
 
 
Paleomüsli. Går aldrig efter mått. Sätt ugnen på 175 grader. Grovhacka nötter du har hemma och blanda med frön, kokos och vaniljpulver. Rosta i 10-15 min eller till att den har fått lite färg. Rör om någon gång. Servera på gröten, fruktsalladen eller mixa en banan och en avokado till en yoghurt och strö müslin över.
 
Mikrobröd. Enkelt och smidigt när man blir sugen på en macka. Vispa 1 ägg, i med 1 dl mandelmjöl, en skvätt olivolja och lite örtsalt. Blanda ihop och bred ut på en tallrik. Mikra i 2 minuter på full effekt. Ät som det är eller rosta och toppa med valfritt pålägg.
 
Fröknäcke. Provat många varianter men detta är det absolut enklaste jag gjort. Hittade detta recept på undervarttak.blogspot.se , tack för att ni finns! Sätt ugnen på 175 grader. Vispa upp 2 ägg, blanda i 1 dl pumpafrön, 1 dl solrosfrön, 1 dl sesamfrön och 1/2 dl krossat linfrö. Bred ut på en plåt med bakplåtspapper. Strö över lite flingsalt. Grädda i 10 minuter. Ta ut och bryt i bitar och låt torka på gallret i ugnen på eftervärme med luckan på glänt.
 
Klockan är snart 00.00 och jag är redan sugen på frukost. Hoppas att ni också är det!
 
 
 
 
 

Jag.

Kategori: Om mig

Tänkte att jag skulle börja med en liten introduktion av mig och mitt förhållande till mat och träning. Varför jag är så intresserad är väl för att jag varit tvungen att veta.
 
En tid efter att jag föddes blev jag sjuk och ingen visste vad det var. Till slut fick jag någon grej nerkörd i magen och läkarna kunde med denna grejen konstatera att jag var glutenintolerant. Jag är den första och enda i släkten som har fått detta. Men någon måste ju bli den första. Idag är jag jätteglad för det. Mer om det senare.
 
Glutenintolerans/Celiaki:

Hos personer med celiaki triggar glutenprotein i vete, korn och råg igång en autoimmun reaktion i tunntarmen. Kroppens försvar förstör då det egna tarmluddet som tar upp näring. Celiaki är en autoimmun sjukdom som ska tas på allvar.

Den enda behandling som finns vid celiaki är att utesluta gluten. Det är viktigt att vara noggrann med detta. Tyvärr är det inte alltid lätt då okunskapen i samhället är hög.

Omkring 35 000 svenskar har idag fått diagnosen, men det är långt ifrån alla som uppskattas vara drabbade. Mörkertalet är uppemot 200 000 personer.

Vanligast är sjukdomen bland kvinnor. Ärftligheten är hög och det finns en ökad risk för celiaki vid andra autoimmuna sjukdomar som diabetes, reumatism och sköldkörtelsjukdom.

Text kopierad från celiaki.se

Jag gick aldrig på dagis eller liknande utan jag var hemma med mamma till att skolan började. Så tiden innan skolan hade jag inte alls ont av att vara glutenintolerant. Mamma bakade bröd, kakor och massor av annat gott.
 
Det var pest och pina varje gång det var dags för lunch i skolan på både lågstadiet, högstadiet och gymnasiet. Jag rent ut sagt hatade det. Det var många som tittade och undrade varför min mat såg så äcklig ut och varför min fisk var glest panerad med några flarn cornflakes istället för en fin panering som alla andra fick.
 
Jag har lärt mig så otroligt mycket sedan jag var barn. Att mamma och pappa läste högt och förklarade vad jag skulle titta efter och vad det var för skillnad på konstiga ord i innehållsförteckningar gjorde att jag tidigt kände mig ganska säker på vad som var ja eller nej. Detta tackar jag mina föräldrar för. Jag började läsa på innehållsförteckningar till karamellkungens lösgodis på ICA när jag var runt 12 år. Visst ringde jag hem någon gång då jag sov över hos någon kompis då föräldrarna där hade noll koll. Men det var få gånger.
 
På gymnasiet gick jag Estetprogrammet med inriktining dans. Eftersom att vi tränade en hel del under de tre åren så var maten viktig. Och det var sällan skolmaten räckte till för alla dessa danspass vilket resulterade i många sockerkickar men också många dippar. Redan då var jag väl inne på att dra ner på kohydrater och äta mer protein och fett men det gick aldrig pga att man inte kunde kontrollera vad som serverades eller hur mycket reserver man skulle ha med sig. Idag två år efter att ha slutat skolan lider jag absolut ingenting av att vara glutenintolerant. Tvärtom. När jag tog studenten blev jag fri på många plan. En stor del var maten.
 
I Augusti 2011 presenterades LCHF för mig. Som jag skrev innan hade jag vart inne i tänket tidigare men mer åt GI hållet vilket nästan är omöjligt för mig som glutenintolerant. Så LCHF passade mig utmärkt. Under denna tiden bodde jag fortfarande hemma med mamma, pappa och lillasyster. Så jag och mamma hade väl våra små diskussioner ibland om att det var krångligt med att komma på alternativ. Men eftersom att matlagning och bakning ligger henne nära hjärtat tog det inte lång tid innan hon förstod att det faktiskt var ganska enkelt. Så med tiden blev det lättare och lättare. Alla dyra gluenfria produkter byttes ut mot naturliga och bättre alternativ. För mig var då LCHF ingen diet som bestod av bacon och grädde utan mer en livsstil med bra proteiner, kontroll över hur mycket och vilka fetter man slängde i sig samt grönsaker.
 
 LCHF:
 
LCHF står för Low Carb, High Fat. Eller lite kolhydrater med en högre andel fett. Låter LCHF för krångligt? Det är ok – du kan också kalla det för njutmetoden. Man kan nämligen äta sig mätt på god mat och ändå gå ner i vikt.
 
Text kopierad från kostdoktorn.se
 
Jag måste också tillägga för er som inte känner mig och kanske tittar in här att jag aldrig har varit överviktig över huvudtaget. Jag började ju med LCHF för att det var ett häslosammare alternativ för mig och sedan dess äter jag det som får mig att må bra och bryr mig inte alls om siffran på vågen.
 
I November 2011 flyttade jag ihop med John och sedan dess har jag kunnat styra själv helt och hållet.
I Januari 2012 var jag ute och reste med en vän i tre månader och fick då släppa LCHF för ett tag men saknade det. När jag kom hem kom jag inte riktigt igång igen men i höstas körde jag igång ordentligt igen. Och nu i Februari reste jag och John i två månader och det som var jobbigast på resan var att släppa maten. Men jag började grubbla lite över reglerna i LCHF då vi åt ganska mycket frukt och nästan inga mejerier (vilket absolut inte är LCHF). Detta resulterade i att jag nu äter stenålderskost eller paleo som det också kallas.
 
Stenålderskost/Paleo:
 
Paleokost är baserad på att äta liknande föda som våra jägare och samlarförfäder åt. Den Paleolitiska perioden började för 2,6 miljoner år sedan när den första mänskliga förfädern av släktet Homo uppstod. Det var då den mänskliga evolutionen började, med andra ord den Paleolitiska perioden eller tidiga stenåldern. För 200 000 år sedan uppstod Homo Sapiens, alltså den människoart som vi idag tillhör - den moderna människan.
 
Text kopierad från primallife.se
 
Jag drog igång rejält och kör strikt paleo 30 dagar vilket är en slags hälsoutmaning och en väg till att hitta till en  livsstil som passar just mig. Jag har nu kommit lite längre än halvvägs och har fått bättre resultat än någonsin när det gäller träning och jag mår väldigt bra.
 
Jag tror inte på något som kallas diet, jag tror på livsstil.
 
När det gäller träning har det varit en stor del av mig sedan jag var väldigt liten. Jag började dansa när jag var 4 år och höll på med det i 15 år. Under tiden började jag spela fotboll när jag var 12 år och höll på med det i 3 år. För 3 år sedan började jag träna på Motionshuset här i Falkenberg och där är det till största delen BodyAttack och Bodycombat som gäller. Under vår och sommar blir det dessutom en del löpning och promenader då jag hellre är ute än inne.
 
Jag är riktigt envis när det gäller allt som jag ger mig in på i träningsväg. Speciellt träning som innehåller kondition. Styrka är min svaghet men något jag gärna hade förbättrat en aning.
 
Man kan om man vill.
 
 
 

Borta bra men hemma bäst.

Kategori: Allmänt

Vart hemma tre, fyra veckor nu. Känns otroligt skönt att ha hittat tillbaka till vardagen och rutiner. Det känns fantastiskt att kunna blicka tillbaka med hjälp av bloggandet under resan. Måste erkänna att jag saknar bloggandet. Det är därför jag sitter här nu.
Dock tycker jag inte att jag har så mycket intressant att skriva om. Mitt stora intresse är ju faktiskt mat och allt som hör till det. Hur många matbloggar finns det inte idag?? HUR MÅNGA SOM HELST.
MEN, jag skiter i det. Jag bloggar ju för att jag vill det. Inte för att någon annan vill det.
 
Så från och med nu kommer det komma upp en del bilder och recept på mat och bakning.