Fyra samtal senare.

Kategori:

Efter fyra samtal hem känns allt bättre. Även om vi är många som är här så är det ingen som känner mig och ingen som jag kan ventilera med om vissa grejer. Ventilera är viktigt. I alla fall för mig. John och mamma är dom som får lida mest av min ventilering, stackarna säger jag bara. 
Jag tror att jag är en ganska speciell prick. Speciellt nu på senare dagar. Jag har börjat bli någon som är jag. Jag har väl alltid varit jag men nu är det mer på ett vuxet sätt. 
Man vet och känner vad man vill och vad man inte vill eller inte känner för på ett helt annat sätt. 
Att veta och att känna att höger är rätt i en korsning utan skyltar och riktmärken. 
Väldigt viktiga ord för min lilla geléklump som ligger och kluckar där uppe. 

Sally åker till farmor ikväll för en lång weekend. Där kommer hon att trivas. Mitt lilla hjärtegull. Hade gjort vad som helst för att få borra in mig i hennes nacke och känna hennes bebisdoft nu.

Dag 5.

Kategori: Resa

Tiden drar iväg även här. Har jag redan varit här i fem dagar? 
När jag tänker på att komma hem med en nästan helt klar utbildning i ryggsäcken får jag lite panikkänslor. Jag vill ju börja jobba med detta med en gång! Och det kommer inte hända. 

Jag måste ha en plan. Det är en sak som är säker. 

På dagarna rullar allt på och det är jätteroligt men på kvällarna är det värre. Då längtar jag hem till min bebis som går och jamar efter mig där hemma. Jag får otroliga skuldkänslor när jag tänker på min lilla Sally. Så mycket att jag lipat två kvällar i rad nu.

Tidigare ikväll hakade jag på gympa uppe på taket bland stjärnorna. Det var skönt att koppla bort allt för en stund. Hjärnan har ju inte jobbat såhär på flera år. 

PS. Jag har aldrig ätit så god mango som jag gjorde idag. Helt fantastisk. 





Dag 4.

Kategori: Resa

Dag 4 i Nerja. Jag stormtrivs! 
Framförallt har jag nog aldrig hamnat så rätt som jag gjort här. Vi pratar samma språk allihopa och jag känner en gemenskap som är fantastisk med tanke på att vi inte känner varandra. Vi är en grupp på 15 personer. 5 av oss är under 30 och resten är äldre. Jag är yngst men det märks inte. 

Lektionerna började i måndags och vi lyssnar, läser och skriver så både öron, ögon, hjärna och händer brinner. Låter ganska jobbigt men satan vad roligt det är. Man vill bara att allt ska sitta med en gång och kasta sig ut för att börja jobba. Jag är alltså supermotiverad även om det bara har gått 2 dagar in på kursen. Det är ett jäkla bra betyg om ni frågar mig. 

PS. Hittade även en hälsokostbutik där jag köpte på mig kokosolja och fiberhusk. Extra nöjd för det. 






Så var dagen kommen.

Kategori: Allmänt

Dagen började 05:45. Efter frukost och sista goset med Sally bar det av mot Landvetter. 

Vi checkade in mig. Sedan åt John frukost och jag kollade på. Efter lite sprutande tårar och sista pussochkramhejdået var jag ensam. 

Panik. Svimmfärdig. Tårarna rann när jag lämnade fram boardingpasset och jag undrade vad fan jag gett mig in på. Jag tänkte att snart exploderar jag. Som en ballong, man bara blåser och blåser tills den exploderar. 

Precis innan man blåser ut den sista luften som behövs för att ballongen ska explodera händer någonting. Jag tog ett djupt andetag, sänkte axlarna och fokuserade. Min kropp har nog aldrig krävt så mycket fokus som den gjorde idag. 

Vidare till Stockholm. Då tog nervositeten över. Skakig, svettig och stressad men jag fick allting under kontroll med väska och incheckning efter ett tag. Sedan var det dags för lunch. Hungrig? Nope. Köpte en grekisk sallad ändå och satte mig och åt samtidigt som jag analyserade varje människa som gick förbi. 

Efter lunchen var det dags att gå till rätt gate. Satte mig i en gate lite längre bort och sneglade samtidigt som jag hetsåt naturgodiset som jag hade med mig och John fick 50 sms i minuten. Yes, tjejer runt 20-30 år var vad jag såg. Underbart men vågade fortfarande inte gå fram. Så var det dags för boarding och jag var tvungen att ställa mig i kö. Tjejerna som jag sneglat på hamnade bakom mig och då var det bara att börja prata. Hamnade med två av dom jämte mig i planet där jag sitter nu.

Förstår fortfarande inte att jag verkligen ska göra detta. 
Trots alla känslor idag ska detta bli förbannat kul. 

Mot titeln som kostrådgivare! 

Frallfrukost med chaite.

Kategori: Drycker/Smoothies

Har vart sugen på frallor länge nu så idag blev det färska frallor till frukost. Receptet finns hos www.56kilo.se . Frallorna får riktigt bra betyg! 

Till frallorna kokade jag ihop eget chaite.  

För en kopp chaite: 

En mugg osötad mandelmjölk
En påse svart vaniljte eller i lösvikt
0,5 msk kanel
En nypa vaniljpulver
Tre puffar ingefärspulver 
Tre puffar malen nejlika 
En klick honung 

Vispa ihop allt utom honung och tepåsen. 
Vispa medan blandningen värms upp. 
Häll upp i mugg och släng i tepåsen och    honungen. 






Mjuk pepparkaka med banan serverad med lingongrädde.

Kategori: Fika/Efterrätter

Eller banankaka med pepparkakskrydda serverad med lingongrädde. God blev den i alla fall. 

För en kaka: 

3 ägg
2 bananer (gärna ganska bruna)
150 g smör
1 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
2 tsk bakpulver 
1 msk pepparkakskrydda (finns att köpa eller så kan man göra egen)
En nypa saffran
Lite salt 

Sätt ugnen på 175 grader. 
Smält smöret.
Mosa bananerna och vispa upp tillsammans med äggen.
Blanda de torra ingredienserna. 
Häll den torra blandningen i den blöta blandningen. 
Häll i smöret men spara lite till formen. 
Blanda väl.
Smörj och bröa formen med mandelmjöl/kokos/sesamfrön.
Häll i smeten.
Grädda i ca 30-40 min.
Låt kakan svalna innan du tar ut den ur formen. 

Lingongrädde:

Släng i lite frusna lingon i grädde.
Låt tina en stund. 
Vispa upp till önskad konsistens. 






Chokladbollar.

Kategori: Fika/Efterrätter

Ingredienser till chokladbollar kan man variera i oändlighet och det är superlätt att slänga ihop. Här är recept på en av mina varianter.  

För ca 12 st:

2 dl mandlar
1,5 msk kakao
1,5 dl mandelmjölk
3 msk kokosolja 
0,5 msk agavesirap 
Lite salt
Lite vaniljpulver 

Mixa till en smet som går att forma. Om det är för torrt så häll på lite mer mandelmjölk. 
Rulla i frön/nötter/kokos. 



Saffransmuffins med äpple.

Kategori: Fika/Efterrätter

Blev otroligt sugen på saffran och slängde ihop dessa godingar. 

För ca 12 st: 

1 dl kokosmjöl 
1 tsk bakpulver 
0,5 krm salt
0,5 krm saffran
4 ägg
2 dl osötad mandelmjölk 
0,5 dl kokosolja 
2 små svenska äpplen 

Sätt ugnen på 200 grader. 
Vispa upp ägg, mandelmjölk och saffran pösigt. 
Blanda ihop de torra ingredienserna.
Smält kokosoljan.
Skär äpplena till små bitar.
Blanda ihop den torra med den blöta blandningen. 
Häll i kokosoljan och blanda igen.
Blanda i äppelbitarna. 
Klicka i smeten i formarna.
Toppa med kanel.
Grädda i ca 20 min. 





Varför alltid kött?

Kategori: Vegetariskt

För en person: 

0,5 normalstor zucchini
2 rejäla matskedar majonnäs
3 tsk pesto 
1 tsk dijonsenap
Salt
Peppar
Ett paket shiratakinudlar 

Strimla och stek zucchinin i olivolja, salt och peppar.
Blanda ihop majonnäs, pesto och dijon.
Skölj nudlarna i kallt vatten.
Koka upp vatten och häll på nudlarna. (Använd gärna samma tallrik som du tänker äta i så den håller maten varm) 
Häll av det varma vattnet och blanda ihop allt.



 


Krispigt gojibröd med valnötter.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

En sak till som gör mig lycklig är när egna recept blir lyckade. Sötpotatisbrödet är farligt gott men detta krispiga gojibröd med valnötter blev himmelskt gott! 
Jag har använt mig av durramjöl i detta bröd. Inget för dom som äter strikt LCHF eller Paleo men jag har endast använt mig av 0,5 dl. Alltså nästan ingenting. Men det gjorde sitt och satte en riktigt fin smak. 
 
Durramjöl, en naturligt glutenfri råvara som kommer från Afrika. FriendsOfAdam's durramjöl odlas i USA och är fiberrikt och mineralrikt på grund av att fullkornen har stenmalts. För mer info gå in här: www.friendsofadam.se 
 
För en limpa krispigt gojibröd med valnötter: 
 
3 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
0,5 dl durramjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1 tsk salt
0,5 dl torkade gojibär
1 dl valnötter 
2 dl mandelmjölk
3 ägg
 
1 msk kokosolja
1,5 msk flytande honung
 
Sätt ugnen på 180 grader.
Blanda alla torra ingredienser.
Handvispa ihop ägg och mandelmjölk.
Häll de torra ingredienserna i de blöta och blanda väl. 
Smörj en brödform med kokosoljan.
Häll i degen, platta till och garnera gärna med mer valnötter. 
Grädda i ca 50 min. (Ytan ska se krispig ut och fått en fin färg) 
Ta ut, häll på honungen och låt svalna.
ÄT OCH NJUT. 
 






 

Vad som gör mig lycklig.

Kategori: Allmänt

- Att jag har en fantastisk mamma och en fantastisk pappa.
- Att jag fick världens bästa lillasyster på min treårsdag.
- Att jag och John hittade varandra för 7 år sedan och lever ihop. Min bästa vän, soulmate och framtida make.
- Att jag har en väldigt fin släkt, på båda sidor. Extra mycket kärlek till mormor, morfar och farmor. 
- Att mina vänner har blivit just mina vänner och ingen annans. Ni har alla varsitt rum i mitt hjärta. 
- Att jag är en del i Johns familj och att dom alla har ett stort rum i mitt hjärta.  
- Att vi skaffade lilla Sally. Att en sådan liten varelse kan dela med sig av så mycket kärlek och energi. Otroligt! 
- Att min familj har rest mycket tillsammans.
- Att jag har sett mycket av världen på sedan jag slutade skolan. 
- Att jag genom mina resor har utvecklats väldigt mycket som person och i mitt tankesätt.
- Att baka. Terapi och ren lycka.
- Att laga mat. Terapi och ren lycka.
- Att gå på loppis. 
- Att inreda. 
- Att vara ute i naturen.
- Att dansa balett.
- Att konditionsträna.
- Att jag har en ganska fin vardag även om jag är ensam mycket.
- Att äta frukost.
- Att shoppa.
- Att handla mat.
- Att fika.
- Att gå på familjemiddagar.
- Att åka på småresor med famljen Hall. 
- Att dricka rödvin med människor jag tycker om.
- Att åka till Helsingborg för att hälsa på Amanda. 
- Att John skrattar åt mina skämt. (Händer inte så ofta).
- Att fira Jul.
- Att fira Midsommar. 
- Sommar i Falkenberg.
- Höst i Falkenberg.
- Vinter i Falkenberg
- Vår i Falkenberg. 
 
 
- Att tänka på att jag och John en dag ska bo på en gård.
- Att tänka på att jag en dag ska äga en gårdsbutik. 
- Att tänka på att jag och John en dag ska få en eller två eller tre små knoddar.
 
Vad som gör mig lycklig har jag gått och tänkt på ett tag. Grubblat över.
För att det är så jävla viktigt att lägga sin tid på att vara lycklig istället för att vara olycklig.
Låt det lyckliga överväga det olyckliga. För det gör det nästan alltid. 
 
 
 
 
 

Två dagar senare än alla andra.

Kategori: Fika/Efterrätter

 
Satt och sniffade nybakade kanelbullar i 10 timmar på jobbet i fredags. Vi sålde över 1000 stycken. Då fick nöja mig med att lukta..
 
Men idag så jävlar. 19 stycken nybakade kanelbullar står nu och svalnar i mitt kök. Åt precis en. Blir nog fler sen skulle jag tro. Recept hittar ni hos www.undervarttak.blogspot.se 
 
Dock bestämde jag mig för att göra en annorlunda fyllning. Resultat? Riktigt gott.
 
Mandelkräm med kanel och vanilj: 
 
1,5 dl mandlar 
1,5 msk kanel
1 tsk kokosolja
1 dl osötad mandelmjölk
1 msk agavesirap 
Vaniljpulver 
 
Mixa allt till en nästan slät kräm, gott med lite crunchy tycker jag.
 
PS. Denna kräm behövs inte användas som fyllning. Den var så god att man skulle kunna sleva i sig den bara som den är. 
 



Sötpotatisbröd. Igen.

Kategori: Bröd/Knäcke/Scones/Pizza

En ljuvlig kopp kaffe.

Kategori: Drycker/Smoothies

När varm choklad och kaffe möttes i mitt kök denna morgon 
blev resultatet såhär ⬇️

För två ljuvliga koppar kaffe med smak av choklad, vanilj, kardemumma och mandelcrunch:

2 normalstora koppar kaffe
2 dl osötad mandelmjölk
2 msk mandelsmör
1 msk kakao
En nypa vaniljpulver
En nypa kardemumma
1 rått ägg
En klick kokosolja

Sätt på kaffet.
Vispa ihop och värm upp mandelmjölk, mandelsmör, kakao, vaniljpulver och kardemumma. 
Häll allt i en mixerbunke eller mixer.
Klicka i kokosoljan och knäck ägget i blandningen. 
Stavmixa eller mixa.